Amigio Maassluis prolongeert landstitel in KNBB Eredivisie Snooker

Westend Zaandam in slotmatch in hol van de leeuw met 4-5 verslagen

16 juni 2024

Amigio Maassluis heeft dankzij een zege op directe rivaal Westend Zaandam zijn titel in de KNBB Eredivisie Snooker '23/'24 geprolongeerd. De twee stonden exact gelijk, maar de slotmatch op zaterdag 15 juni werd in Zaandam door de regerend kampioen Amigio met 5-4 gewonnen.

 

 

Zowel Amigio als de vorige kampioen Westend totaliseerde na dertien speelronden tien teamzeges en precies evenveel individuele winstpartijen. Ook in de laatste clash van het seizoen bleef het spannend tot op het eind. In de eerste sessie nam de thuisploeg een 2-1 voorsprong. Sebastiaan Kan versloeg Ameer Baksh (3-1) en Shahzeb Kamal klopte Amar Chedoe (3-1). Wel moest Henk van der Pluijm buigen voor Amigio-kopman René van Rijsbergen (0-3).

De tweede sessie bleek nog closer. Kamal won van Baksh (3-1), maar de gasten uit Maassluis wisten twee partijen die de volle vijf frames besloegen naar zich toe te trekken. Zo verloor Kan van Van Rijsbergen (2-3) en Van der Pluijm van Chedoe (2-3). Daarmee hingen de bordjes weer in evenwicht 3-3.

In de allesbeslissende derde sessie stonden Van der Pluijm en Baksh op 2-2 toen op de andere tafels de beslissing al viel. Van Rijsbergen haalde het met 3-0 van Kamal en Chedoe klopte Kan met 3-1, waarmee de tussenstand op 5-3 kwam en de titel voor Amigio binnen was. Dat de eindstand op 5-4 uitkwam, was alleen nog voor de statistieken.

Van Rijsbergen toonde zich trots op zijn Amigio-ploeg, en blij met de nieuwe titel. ,,Heerlijk. Zeker als het zo spannend is in het hol van de leeuw", aldus de Bredanaar, die zijn lange reeks NK- en eredivisietitels nog maar eens uitbreidde. Westend-voorman Sebas Kan reageerde sportief en respectvol bij zijn felicitaties aan Amigio: ,,Goed geknokt en terecht gewonnen."

 


 

PlusConsultants DSA Rijen sloot haar debuutseizoen af met een 7-2 thuiszege op bekerwinnaar Newdoor DD Veghel. De Belgen Sybren Sokolowski en Nick Jansen wonnen beiden hun drie partijen tegen Ivo Kraus, Freek Bettonviel en Remko Boselie. John van Gorp voegde het zevende punt toe met winst op Bettonviel, al verloor hij wel van Kraus en Boselie. De ploeg uit Rijen wordt zo keurig derde, het team uit Veghel eindigt achtste en laatste en degradeert naar de landelijke klasse.

Immers, Vlaardingen klom op de valreep naar plaats zeven dankzij een 6-3 thuisoverwinning op Snooker Utrecht uit Vleuten. Naast de vaste waarden Jerom Meeus en Maurice le Duc deed oud-prof Raymon Fabrie weer mee bij de Vlaardingers. De Rotterdammer verloor weliswaar net als Meeus en Le Duc van Hugo van Houten (drie keer 2-3), maar de overige partijen tegen Mark Koppert en Pascal van Westerop werden stuk voor stuk gewonnen door de Vlaardingse troeven.

 

 

De broedertwist in Amsterdam tussen Final Touch en Final Touch 2 ging met 6-3 naar het eerste team. Steven McGuinness bleef ongeslagen tegen Kevin Oei, Kendrew Oei en Dean Mitchell. Mischa Marchi won ook van Kevin Oei en Mitchell, maar verloor van Kendrew Oei, die tevens Zorain Abbass versloeg. Ook Mitchell won nog van Abbass.

Of er behalve Newdoor DD Veghel nog teams degraderen uit de eredivisie moet nog blijken. Nummer 7 Vlaardingen moet nu een promotie-degradatiewedstrijd spelen tegen SC Hippo 1 uit Hilversum, de nummer 2 van de Landelijke Klasse. Snooker Utrecht neemt het als nummer 6 uit de Eredivisie op tegen Cue Action Groningen, dat als derde eindigde in de Landelijke Klasse. In die categorie ging de titel vorige week al naar Snooker Vlissingen, dat zo promoveert naar de Eredivisie.

In het klassement van de Most Valuable Player kwam Sybren Sokolowski van PlusConsultants DSA Rijen volgens de statistieken als beste uit de bus. De Belg won 29 van zijn 30 partijen. René van Rijsbergen van Amigio eindigde tweede met 37 zeges op 42 optredens. De jonge Hugo van Houten van Snooker Utrecht finishte derde met 36 op 42.

 


 

14e speelronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24, zaterdag 15 juni

Final Touch (Amsterdam) - Final Touch 2 (Amsterdam) 6-3

PlusConsultants DSA (Rijen) - Newdoor DD (Veghel) 7-2

Westend (Zaandam) - Amigio (Maassluis) 4-5

Vlaardingen (Vlaardingen) - Snooker Utrecht (Vleuten) 6-3

 

Eindstand KNBB Eredivisie Snooker '23/'24 na 14 speelronden

1. Amigio (Maassluis) 14-11 (80-46) 

2. Westend (Zaandam) 14-10 (79-47)

3. PlusConsultants DSA (Rijen) 14-9 (72-54)

4. Final Touch 2 (Amsterdam) 14-8 (66-60)

5. Final Touch (Amsterdam) 14-7 (58-68)

6. Snooker Utrecht (Vleuten) 14-6 (62-64)

7. Vlaardingen (Vlaardingen) 14-3 (44-82)

8. Newdoor DD (Veghel) 14-2 (43-83) 

 

De stand in de KNBB Eredivisie Snooker wordt dit seizoen niet langer bepaald door het aantal gewonnen individuele partijen, maar door het aantal winstpartijen per team. Je kunt dus beter drie keer winnen met 5-4, dan twee keer met 8-1 maar ook een match met 4-5 verliezen.

 

Tekst: Peter de Brie
Foto's slotdag: via Westend & Amigio
Archieffoto Sybren Sokolowski: via Sybren
Archieffoto's Hugo van Houten & Rene van Rijsbergen: Corné Kuijpers


 

Eredivisie/Topklasse KNBB Snooker
Volg ons online