De Opkomst van Snooker in Nederland Eind Jaren 80

Een artikel door onafhankelijk wetenschapper en snooker fan Wim Hordijk

26 augustus 2024

 

Net zoals in Groot-Brittannië de introductie van kleurentelevisie instrumenteel was voor de “snooker boom” van de jaren 70 aldaar, was in Nederland de introductie van de BBC op de kabel instrumenteel in de opkomst van snooker eind jaren 80 in ons eigen land.

 

Kleurentelevisie

In juli 1969 werd het programma Pot Black geïntroduceerd op de Britse televisie.[1] De BBC was een paar jaar eerder begonnen met het uitzenden van programma’s in kleur, en was op zoek naar ideeën om dit te promoten onder het algemene publiek. Snooker, met een felgroen laken en biljartballen van verschillende kleuren, leek hier uitermate geschikt voor. Zo kwam het voorstel om een snookertoernooi speciaal voor televisie te organiseren, waarbij wedstrijden slechts uit één frame bestonden.

 

Dit had een enorm succes, en maakte nationale helden van spelers die voor dit programma uitgenodigd werden. Sterker nog, het veroorzaakte een grote populariteit voor het snookerspel zelf, wat tot dan toe een relatief beperkte en niet-commerciële affaire was die zich voornamelijk in half-duistere en soms vol-dubieuze clubs afspeelde. Maar dankzij kleurentelevisie en Pot Black kwam er een ware “snooker boom” tot stand in Groot-Brittannië gedurende de jaren 70.

 

 

Hoewel de BBC soms ook in Nederland te ontvangen was via de antenne, was een goede ontvangst alleen mogelijk bij droog en helder weer. En dat was dus zeldzaam. Meestal was het beeld te slecht, of zelfs volkomen afwezig, vanwege weersomstandigheden boven de Noordzee. De Britse “snooker boom” waaide daarom niet over naar ons eigen land. Maar hier kwam ruim 15 jaar later alsnog verandering in.

 

Kabeltelevisie

Op 1 juli 1986 kregen zo’n 750.000 huishoudens met een kabelaansluiting in de Randstad de mogelijkheid om de BBC in goede beeldkwaliteit te ontvangen.[2] Dit werd mogelijk gemaakt door in Oostduinkerke aan de Belgische kust de signalen van de BBC op te pikken, die dan via een straalverbinding doorgestuurd werden naar de Belgische en Nederlandse kabelmaatschappijen.[3] Voor deze ontvangst, dicht bij de plek waar de afstand tussen de Belgische en Britse kusten het kleinst is, stond een grote antenne bovenop de watertoren van Oostduinkerke.

 

 

Hoewel kijkers in Amsterdam blijkbaar nog iets langer moesten wachten vanwege een verouderd kabelnetwerk dat niet genoeg capaciteit had (daar werd ondertussen aan gewerkt), brachten deze nieuwe zenders nu ook snooker direct naar veel Nederlandse huiskamers. Dit had, niet onverwacht, eenzelfde effect als eerder in Groot-Brittannië.

 

Al een paar maanden later verscheen er een krantenartikel met de titel: “Snooker, het spel van de toekomst”.[4] Volgens John Duymel, toenmalige penningmeester van de in januari van datzelfde jaar opgerichte Nederlandse snookerbond, stonden er in Nederland aanvankelijk alleen snookertafels in particulier bezit, en waren er nog maar weinig spelers. Maar dankzij de BBC op de kabel veranderde dat snel, en kwamen er steeds meer snookertafels in biljartzalen. Het artikel vermeldt ook dat er diezelfde week in Breda een tweedaagse snookerbeurs gehouden werd, met als grote trekpleister een optreden van de (toen nog) drievoudig wereldkampioen Steve Davis.

 

Nog een maand later, terwijl het Britse snookerkampioenschap volop bezig was, verscheen er een ander krantenartikel over hoe snooker ook buiten Engeland “onstuimig” groeide.[5] Volgens dit artikel werden er dat jaar in België 200 snookerzalen geopend en kwamen er in Nederland zo’n 50 snookertafels bij. Het artikel eindigt met de profetische woorden van Barry Hearn, de toenmalige manager van Steve Davis en een aantal andere topspelers: “Het is alleen nog maar net begonnen.”

 

Referenties

  1. C. Everton. The History of Snooker and Billiards. Partridge Press, 1986.
  2. A. van den Berg. Amsterdam moet nog wachten op BBC. Het Parool, p. 9, 30 juni 1986.
  3. R. Briel. Geschiedenis van de kabeltelevisie in Nederland. Broadband TV Nieuws, 15 december 2012.
  4. M. Nooter. Snooker, het spel van de toekomst. Trouw, p. 13, 13 oktober 1986.
  5. Reuters. Snookerbiljarten groeit ook buiten Engeland onstuimig. NRC Handelsblad, p. 8, 26 november 1986.

 

 

Wim Hordijk is een onafhankelijke en interdisciplinaire wetenschapper, oorspronkelijk uit Rotterdam, en momenteel woonachtig in Wenen. Hij is snooker fan al sinds het in de tweede helft van de jaren 80 voor het eerst mogelijk was om in Nederland via de kabel de BBC te ontvangen. Naast de huidige historische analyse schreef hij al eerder over een statistische analyse van prijzengeld verdelingen in snooker 

 

Tekst: Wim Hordijk
Foto: KNBB
Foto Oostduinkerke: rechtenvrij via Wikimedia Commons

 

Geschiedenis/Historisch Snooker Televisie
Volg ons online