Heyball trekt groots vanuit China Europa in; Nederlanders springen op trein

Het eerste EK ooit in deze spelvorm welke ook op World Games in 2025 een medaille event is. En voor het eerst een European Open en een WK Heyball in Europa. Alles vanuit één locatie in Slovenië, waar een prachtige zaal klaar staat voor de spelers, én voor de winnaars een ongekende zak met geld. TeamNL is erbij!

13 september 2024

De potentie was allang duidelijk. Nog onder de naam Chinese Pool en later Chinese 8-ball werd het Europese vasteland al zo’n zes, zeven jaar geleden door China gezien als een belangrijke groeimarkt voor de kruising tussen pool en snooker die in China ongekend populair is. Zo populair, dat top snookerspelers een (al dan niet gedeeltelijke) overstap hebben gemaakt, en met deelnemersvelden, kapitaalkrachtige sponsors én prijzengelden die het internationale pool en snooker vaak overstijgen. En ook nog een inclusieve sport, waardoor met enkele aangepaste regels mannen en vrouwen niet in aparte events zitten, maar veelal gewoon met elkaar in hetzelfde event deelnemen. Het is vaker gezegd: in China is men vaak de tijd vooruit: kansen worden snel gezien én ook direct groots uitgevoerd.

De KNBB herkende de potentie van Chinese Pool, inmiddels omgedoopt in Heyball, al snel. Er volgden publicaties en nog meer publicaties om Nederland bekend te maken, er kwamen Chinese Pool tafels Nederlands binnen, en zowel binnen de pool als snooker communities werd de interesse aangewakkerd – met als één van de hoogtepunten het eerste Nederlands Kampioenschap ooit in de prachtige (en passende) locatie Pandasia. En ook recentelijk, met de trips naar China van Tamara Rademakers en Quinten Pongers, beide nu ook onderdeel van de EK én de WK-selectie. (Zie hier een overzicht van alle artikelen op KNBB.nl over Chinese Pool, Chinese 8-ball en Heyball.)

 

 

De komende weken zal duidelijk te zien zijn: Heyball trekt groots vanuit China Europa in. Het eerste EK ooit in deze spelvorm welke ook op World Games in 2025 een medaille event is. En voor het eerst een European Open en een WK Heyball in Europa. Alles vanuit één locatie in Slovenië, waar een prachtige zaal klaarstaat voor de spelers, én voor de winnaars een ongekende zak met geld. Alleen al het WK heeft een prijzenpot van in totaal $400.000, waarvan zowel bij de heren als de dames (ditmaal is het gescheiden) $30.000 voor de winnaars. Alle 16 tafels zijn live & gratis (na inlog) te zien op Kozoom.

En dan is er begin oktober ook nog een Champion of Champions event vanuit Australië! Maar goed, nu dus eerst het EK Heren en het EK Dames (13-14 september), de European Open (15-18 september) en het WK (19-22 september).  

 


De set-up voor het EK. Foto ©JOY

 

Namens TeamNL komen in actie:

Selectie EK
Tamara Rademakers
John van Gorp
Elise Qiu
Quinten Pongers

Selectie WK dames
Tamara Rademakers
Elise Qiu
Jolien Schuurman

Selectie WK heren
Quinten Pongers
Tim De Ruyter
Marc Bijsterbosch

 

Maken tafels/meten pockets. Foto ©WPA

 

Het deelnemersveld van het EK in Slovenië kent naast veel bekende Nederlandse Heyball namen ook een opvallende naam met John van Gorp, drijvende kracht achter de Dutch Snooker Academy in Rijen. We vragen John en zijn vrouw Adrienne van Gorp-Adam naar de achtergronden.

John, kun je iets zeggen over je ervaring in het spelen van Heyball?
Eigenlijk geen ervaring dus. Het is een redelijk nieuwe vorm van het biljartspel, een combinatie van snooker (mijn sport) en pool. Snooker ‘levert’ de tafel en pool ‘de ballen’. Door het kortere spel-format ten opzichte van snooker, verwacht ik dat vooral nieuwe (jeugd) spelers hierin interesse heeft.

Hoe ben je op dit EK terecht gekomen?
De KNBB heeft met de secties Pool en Snooker de handen ineengeslagen en hiervoor haar leden benaderd. Ik vind dit een mooie ontwikkeling en participeer hierin graag mee.

Wat vind je het mooie aan Heyball?
De combinatie van de snookertafel en de poolballen. Het is speller spel dan snooker maar moeilijker dan pool. Het beste van twee biljartsporten.

Op de Facebook-pagina van DSA zagen we dit filmpje over je voorbereidingen voor dit EK.  Kun je iets vertellen over de voorbereidingen richting het EK?
Het is erg lastig om een goede voorbereiding te doen. De echte Heyball tafels zijn nauwelijks aanwezig in Nederland. Natuurlijk komt dit door de nieuwigheid. Het beste wat ik mij kon bedenken is om op een snookertafel te gaan trainen, die voldoet aan de hoogste eisen van World-Snooker. Deze tafels hebben steelblock-banden en er krappe pockets. Dit is (zoals ik verwacht) vergelijkbaar met de tafels waarop we het aanstaande toernooi gaan spelen in Slovenië.

Wat zijn jouw doelen voor dit EK - wanneer ben je tevreden? En waar kijk jij het meest naar uit?
Ik heb mij het doel gesteld om twee rondes te ‘overleven’. Dit is echter nergens op gebaseerd hoor. Het is het eerste echte toernooi en er is nog geen echte krachtmeting geweest hierover in Europa, laat staan in Nederland. Ik kijk er dan ook echt naar uit om te ervaren wie het spel spelen en hoe het toernooi zich gaat ontvouwen.

Tot slot nog één vraag over de Dutch Snooker Academy, waarmee jij en Adrienne flink aan de weg timmeren. Kunnen jullie iets vertellen over de meest recente ontwikkelingen?
Onze focus ligt geheel op snooker, zoals de naam al aangeeft. Het is echter enorm lastig om jeugd te vinden die zich wil verdiepen in het snookerspel. Wij zoeken aansluiting bij lagere scholen, maar merken dat de lesprogramma’s vaak geen ruimte toelaat om nieuwe dingen te doen. Onze ambitie is en blijft echter toch om de jeugd hierin betrokken te krijgen. Vanuit onze zuiderburen (België) loopt dit iets voortvarender. Daar merken de jeugdspelers dat je mee kunnen doen vanaf 14-15 jaar en hierdoor vinden zij de weg naar de DSA. Wij leggen tenslotte de focus al op kinderen vanaf 8 jaar, maar uiteraard zijn tieners ook meer dan welkom! Gezien de aantrekkingskracht van het poolspel op deze jeugdspelers, zou Heyball misschien we de sleutel kunnen gaan worden. Wij volgen dit dan ook met bovengemiddelde belangstelling.

 


John van Gorp is van start op het EK Heyball! Foto ©Dutch Snooker Academy

 

Alle relevante info & links naar artikelen, uitslagen, livescores & livestream

Alle artikelen KNBB over Chinese Pool/Chinese 8-ball/Heyball
Facebook-pagina KNBB Heyball
Facebook-pagina JOY World Heyball
EK Heren (13-14 september)
EK Dames (13-14 september)
European Open (15-18 september)
WK (19—22 september)

All three events do have a free live stream on all 16 tables via the following link: https://tv.kozoom.com/en/event/39763 As said the live stream is free. The only thing you have to do is make an account with Kozoom and log-in.

The European Championships Heyball can be followed via the EPBF Website via https://www.epbf.com/tournaments/european-championships/ The EPBF Heyball European Open and the Heyball World Championships can be followed via Cuescore. Links are:

Men's Open, Stage 1: https://cuescore.com/tournament/edit/?tournamentId=47449204
Men's Open, Final Stage: https://cuescore.com/tournament/edit/?tournamentId=47449936

Women's Open, Stage 1: https://cuescore.com/tournament/edit/?tournamentId=47449633
Women's Open, Final Stage: https://cuescore.com/tournament/edit/?tournamentId=47450119

Men's World, Stage 1: https://cuescore.com/tournament/edit/?tournamentId=47449672
Men's World, Final Stage: https://cuescore.com/tournament/edit/?tournamentId=47449897

Women's World, Stage 1: https://cuescore.com/tournament/edit/?tournamentId=47449831
Women's World, Final Stage: https://cuescore.com/tournament/edit/?tournamentId=47449915

 

 

Tekst: KNBB
Info links & streams: EPBF
Foto’s & banners: JOY, WPA

Azië Chinese Pool/Heyball Europa
Volg ons online